Willem Holleeder in december vorig jaar NOS

Astrid Holleeder, de zus van crimineel Willem, heeft voor het gerechtshof in Amsterdam gezegd dat ze verklaringen bij de politie heeft afgelegd omdat ze inzag dat haar broer nooit op zou houden. 

Het moest stoppen, zei Astrid Holleeder. Ze is ervan overtuigd dat hij nog meer slachtoffers wilde maken. 

Ze zei dat ze dagen ziek is geweest van de verhoren. Ze had al vaak overwogen met de politie te gaan praten, maar vond het steeds te gevaarlijk.

Ter plekke vermoord

Ze voerde een aantal gesprekken met haar broer die ze opnam, "want hoe bewijs je anders wat hij gezegd heeft", zei Astrid Holleeder. Als Willem Holleeder de opname-apparatuur zou hebben gevonden, zou hij haar ter plekke hebben vermoord, zei ze in de rechtszaal. Ze heeft de publiciteit gezocht met de opnames, omdat dat haar veiligheid ten goede zou komen.

Verder zei ze dat haar broer bronnen bij de politie heeft die hem informatie geven, bijvoorbeeld over wie er met de politie heeft gepraat.

Volgens Astrid Holleeder heeft haar broer Cor van Hout vermoord, Holleeders jeugdvriend, mede-Heinekenontvoerder en echtgenoot van zus Sonja. "De moordenaar is degene die de opdracht geeft, die ervoor betaalt", zei ze. "Ook al heeft iemand anders de moord gepleegd, Willem is de moordenaar."

Tijdens het verhoor werd Astrid Holleeder een paar keer erg emotioneel. Het verraad aan haar broer valt haar zwaar. "Het is wel mijn broer", zei ze. "Astrid was echt een vertrouweling van Holleeder", zegt NOS-justitieredacteur Remco Andringa. "Hij besprak heel veel met haar."

De zus van Willem Holleeder wordt vandaag als eerste gehoord in het hoger beroep in het grote liquidatieproces. Morgen worden Holleeders andere zus en een ex-vriendin gehoord. De drie zullen ook worden gehoord in een afzonderlijk proces dat tegen Holleeder loopt bij de rechtbank. Die verhoren zullen besloten zijn. 

Portret van Willem Holleeder (december 2014)

STER reclame