AFP
NOS Nieuws

'Turkije zal schrikken hoe moeilijk het wordt om geld EU te krijgen'

Turkije moet zichtbaar werk maken van een oplossing voor de vluchtelingencrisis, voordat Brussel geld overmaakt naar Ankara. De EU-leiders zegden gisteren 3 miljard euro aan Turkije toe voor een betere opvang van Syrische asielzoekers. "Maar Turkije moet het geld nog wel verdienen", zegt correspondent Lucas Waagmeester.

Turkije zal volgens Waagmeester merken dat het nog een hele toer wordt om de EU ervan te overtuigen dat het goede maatregelen neemt. "Ze zullen ervan schrikken hoe moeilijk het wordt om de 3 miljard euro te krijgen."

Met alleen maatregelen in de vluchtelingenkampen redt Turkije het niet: "Van de 2,2 miljoen Syriërs die hier zijn, verblijven 1,8 miljoen vluchtelingen in steden als Istanbul. Die trekken hun eigen plan en als ze naar Europa willen gaan ze gewoon."

De afspraken die gisteren zijn gemaakt, gaan vooral uit van maatregelen bij de directe opvang, in de hoop dat asielzoekers in Turkije blijven. Waagmeester: "Dat is niet genoeg. De vluchtelingen moeten de kans krijgen te integreren, zodat ze onderdeel worden van de Turkse maatschappij en toegang krijgen tot de arbeidsmarkt."

Het is niet simpelweg een kwestie van een hek dat je op slot kan doen.

Lucas Waagmeester

Onderdeel van het akkoord is dat Turkije vluchtelingen die naar de EU willen reizen, tegenhoudt. Ook dat wordt nog een hele opgave, zegt Waagmeester. Hij wijst erop dat de Turkse kustwacht in samenwerking met de Grieken al heeft geprobeerd om vluchtende Syriërs in het land te houden. "Het is niet simpelweg een kwestie van een hek dat je op slot kan doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl