ANP
NOS Nieuws

Recordaantal klachten over overvolle treinen

Bij reizigersorganisatie Rover zijn deze maand 3600 klachten binnengekomen over overvolle treinen. Dat is een recordaantal. Mensen klagen dat ze fors moeten betalen, maar dat er niet genoeg zitplaatsen zijn. Reizigersorganisatie Rover verwacht dat het aantal klachten nog oploopt, omdat de NS binnenkort oude treinen uit de roulatie haalt, terwijl de nieuwe er pas over een jaar zijn.

De meeste klachten, 311, kwamen van reizigers die op Utrecht Centraal instappen. Daarna volgen Woerden met 143 klachten, Hilversum met 129, Amsterdam Centraal met 116 en Den Bosch met 108 klachten.

De overvolle treinen leiden tot meer agressie tegen conducteurs, zegt spoorvakbond VVMC in het AD. Volgens bestuurder Wim Eilert worden mensen boos en raken ze geïrriteerd. Als er iets gebeurt kan de conducteur nergens bijkomen, zegt Eilert in de krant.

Studenten

De NS erkent de problemen. Die zouden voor de helft het gevolg zijn van storingen. Na een storing staan veel treinen op de verkeerde plek en als treinen weer gaan rijden, zijn ze erg vol, zegt de NS. Het afscheid van de oude Mat'64-treinen in december wordt deels opgevangen door oude dubbeldekkers tijdelijk weer in te zetten.

Volgens Rover zijn er twee oplossingen: de afgeschreven treinen nog niet uit de roulatie halen of toch het plan oppakken de universiteiten later te laten beginnen, zodat studenten niet meer in de spits hoeven te reizen. Dat plan van NS-topman Van Boxtel werd eerder door politiek en universiteiten verworpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl