Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ANP

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil jongeren zonder werk of afgemaakte opleiding aan een baan helpen of weer naar school laten gaan. De komende tijd maakt hij afspraken met 35 gemeenten. Uiteindelijk moeten alle gemeenten met deze jongeren aan de slag. Ook scholen, het UWV en werknemers worden bij het project betrokken.

De groep bestaat uit 66.000 jongeren onder de 27 jaar. In een interview met Metro zegt Asscher dat ze in het beste geval thuis op de bank zitten, in het ergste geval problemen veroorzaken op straat. 

"Een groot deel van deze jongeren heeft geen startkwalificatie, verdient geen geld en is ook niet crimineel. Het is redelijk cru om te constateren dat ze buiten de boot vallen mede omdat ze niet crimineel zijn. Het zijn jongeren die hulp nodig hebben, want de rest van hun leven zullen ze toch iets moeten doen om geld te verdienen", aldus Asscher.

Asscher wil deze groep in beeld krijgen door gegevensbestanden van gemeenten te koppelen, zoals die over vroegtijdige schoolverlaters en gegevens over werk en inkomen. Wettelijk kan dat nu alleen voor jongeren onder de 23. In de toekomst moet dat ook voor jongeren tussen de 23 en 27 jaar mogelijk worden. 

STER reclame