1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Coalitie wil geld voor bescherming 'omstreden' tentoonstellingen

De regeringspartijen VVD en PvdA willen organisatoren van omstreden tentoonstellingen, lezingen en debatten financieel ondersteunen. Ze willen voorkomen dat zulke evenementen niet doorgaan, omdat de organisatoren bang zijn voor bedreigingen of opzien tegen de hoge kosten van beveiliging.

De partijen trekken hier 1 miljoen euro voor uit. VVD-Kamerlid Van Veen en PvdA-Kamerlid Monasch benadrukken het belang van de vrijheid van meningsuiting en van het vrije woord. De organisatoren zouden in bepaalde gevallen bij de minister een beroep moeten kunnen doen op aanvullende middelen.

De Tweede Kamer praat vandaag over de cultuurbegroting van minister Bussemaker.

Westergaard

De partijen noemen als voorbeeld een lezing van de Deen Kurt Westergaard, die omstreden cartoons maakte van Mohammed. Via het speciale potje zou een bijdrage kunnen worden geleverd aan bijvoorbeeld beveiligers en detectiepoortjes. VVD en PvdA benadrukken dat zij er niet over gaan wat voor soort uitingen er moeten worden beschermd. Het mogen ook 'ongewenste gedachten' zijn.

Op de vraag of 1 miljoen niet slechts een symbolisch bedrag is, antwoordt Van Veen dat dat nog zal moeten blijken. "Niet iedere lezing of expositie heeft dit soort beveiliging nodig."

En op de vraag of dit niet een taak is van de politie, zegt Monasch dat die vooral in beeld komt bij concrete bedreigingen of als een bijeenkomst uit de hand loopt. Het extra geld is bedoeld om organisatoren al eerder te ondersteunen.

Het geld is niet bestemd voor politici of mensen die haat prediken.

Reëel

Yoeri Albrecht, directeur van debatinstituut De Balie, noemt het plan van VVD en PvdA een buitengewoon reële oplossing voor een reëel bestaand probleem. Volgens hem kostten de veiligheidsmaatregelen die De Balie heeft genomen bij de komst van Westergaard, dit voorjaar, tienduizenden euro's. "En die heb je eigenlijk niet."

Hij denkt dat bijeenkomsten vaker dan we beseffen niet doorgaan, omdat organisatoren bang zijn voor de gevolgen.

Geld voor beveiliging omstreden sprekers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl