Studio Voetbal 29 november
NOS Voetbal

'Ziyech onacceptabel, Foppe vreemd'

De malaise van FC Twente en de mogelijke Europese overwintering van PSV. Het zijn contrasten in de Nederlandse voetbalwereld en tegelijkertijd de belangrijkste onderwerpen in Studio Voetbal op zondagavond. En de tranen van Foppe de Haan na afloop van sc Heerenveen-Roda JC Kerkrade (3-0) op de persconferentie. Die riepen veel reacties op, vooral positieve.

"Mooi", zegt Volkskrant-journalist Willem Vissers. "Je ziet de liefde voor het voetbal. Hij had een mooie combinatie gezien. Natuurlijk mag hij huilen als hij geëmotioneerd raakt."

Jan Mulder begrijpt de emoties van de interim-coach van sc Heerenveen niet zo goed. "Als ik het goed begrijp was hij heel erg ontroerd door een goed lopende driehoek? Als Dirk in mei op de Coolsingel staat, begrijp ik het wel."

Bert van Marwijk deelt de mening van Mulder: "Iemand heeft emoties, dat is logisch. Maar, met alle respect, tegen Roda? Het zou logisch zijn als het de Champions League-finale was. Nu was het een vreemd moment."

'Vreemd moment voor tranen bij Foppe'

PSV hield Manchester United afgelopen woensdag op 0-0 op Old Trafford en heeft een goede kans om te overwinteren in de Champions League. Volgens Van Marwijk heeft PSV aan kracht gewonnen met het opstellen van Gastón Pereiro als rechtsbuiten in plaats van de geblesseerde Luciano Narsingh.

"PSV gaat opeens makkelijker voetballen", aldus Van Marwijk. "Pereiro vult die positie op een natuurlijke manier in. Hij zorgt met Davy Pröpper en Andrés Guardado dat PSV grip op een wedstrijd krijgt. Hij zorgt voor variatie en zorgt dat Santiago Arias beter gaat spelen. Ik zou hem altijd opstellen."

Op 8 december heeft PSV aan een thuiszege op CSKA Moskou genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde van het kampioenenbal. Gaat dat lukken? De gasten aan tafel denken van wel. Vier keer: "Ja."

Door Pereiro gaat PSV opeens makkelijker voetballen. Ik zou hem altijd opstellen.

Bert van Marwijk

In het seizoen 2010/2011 speelde zelfs FC Twente nog in de Champions League, maar die tijden zijn voorbij. De Tukkers zitten in neerwaartse spiraal, buiten en binnen het veld. "Ik kan me niet voorstellen dat ze degraderen", zegt Van Marwijk.

Vissers vergelijkt de situatie van Twente met de financiële problemen van AZ van zes jaar geleden. "Het verschil is dat AZ toen ervaren spelers had en Twente heeft bijna alleen maar jonge spelers", aldus Vissers. "Van die spelers kan je niet verwachten dat ze Twente uit het dal slepen."

'Zo'n uitspraak is onacceptabel'

Van Hakim Ziyech kan je dat wel verwachten, maar de aanvoerder lijkt de moed een beetje te hebben opgegeven. In interviews wekt hij de indruk het niet meer te weten en te smachten naar een vertrek in de winterstop.

"Zo'n uitspraak van 'ik moet nog een maand' is onacceptabel", aldus Jan Mulder. "Als een speler van mij dat zegt en zo over het veld loopt dan..."

"De trainer moet met hem om de tafel", zegt Van Marwijk. "De trainer moet zeggen: of je geeft op en je speelt niet meer of je bent mijn man en je zorgt dat we erin blijven."

'Houding Ziyech is onacceptabel'

Gelegenheidsgast Dirk Kuijt ziet de toekomst van Twente zonder Ziyech somber in. "Dan wordt het lastig."

Samen zitten ze aan tafel, Kuijt en Van Marwijk. De coach haalde hem in 2003 persoonlijk naar Feyenoord. Hij legt uit: "Jorien van den Herik (voorzitter) vroeg: wat doen we nu? Ik zeg doen. Doen!"

"Het is altijd moeilijk beoordelen hoe spelers het doen op een hoger niveau, maar bij hem had ik een goed gevoel", vervolgt de oud-bondscoach. Kuijt: "Bij veel mensen was er altijd twijfel. Bert was een van de weinigen die echt vertrouwen in me had."

Van Marwijk over halen Kuijt: doen!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl