De politie komt jaarlijks duizenden keren in actie vanwege dierenmishandeling
NOS Nieuws

Dierenmishandeling vaak niet gemeld door dierenarts

Dierenartsen geven niet alle gevallen van mishandeling bij huisdieren door. Dat blijkt uit een enquête van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, in handen van RTL Nieuws.

84 procent van de dierenartsen geeft in de enquête aan wel eens een vermoeden van dierenmishandeling of verwaarlozing te hebben. Toch doet maar 41 procent daar echt iets mee.

De beroepsorganisatie KNMvD heeft een meldcode ontwikkeld voor dierenartsen. Dat is een soort handleiding voor dierenartsen met informatie waar ze terecht kunnen met vermoedens van mishandeling. Maar het lijkt erop dat niet alle dierenartsen die volgen.

Wettelijk niet verplicht

Dierenartsen zijn niet wettelijk verplicht om aangifte te doen van dierenmishandeling. Volgens de beroepsorganisatie moet het niet zo zijn dat diereigenaren de dierenarts gaan mijden omdat deze een meldplicht zou hebben. Daarnaast is het soms lastig om eenduidig vast te stellen of er sprake is van dierenmishandeling, volgens de KNMvD.

Toch adviseert de beroepsorganisatie wel om aangifte te doen bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. "Vroege signalering van dierenmishandeling is extra belangrijk, omdat bekend is dat er een relatie bestaat met andere vormen van huiselijk geweld", schrijft de KNMvD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl