NOS Sport

Schippers zet in Zuid-Afrika de puntjes op de i

Schippers zet in Zuid-Afrika de puntjes op de i

Een foto, een handtekening, lintjes doorknippen, winkels openen. De verzoeken vliegen Dafne Schippers om de oren sinds ze in augustus bij de WK in Peking naar goud en zilver op de sprintnummers snelde. Het is nog wennen geblazen voor de nuchtere Utrechtse. "Het is gewoon een gek leven als mensen elkaar ineens aanstoten omdat je langsloopt."

In het zonnige en rustige Zuid-Afrika heeft de wereldkampioene op de 200 meter daar geen last van. In de luwte werkt Schippers naar het door de Olympische Spelen gedomineerde nieuwe atletiekseizoen toe. Samen met haar eigen trainer Bart Bennema en de Amerikaanse succescoach Rana Reider probeert de sprintster de puntjes op de i te zetten.

Eerste meters

Met name de start krijgt extra aandacht. Want op die eerste meters valt er voor de 23-jarige atlete nog veel te winnen. Om de training naar een hoger niveau te tillen heeft Reider twee van zijn pupillen meegenomen: de Britse Desiree Henry en de Amerikaanse Tianna Bartoletta, die in 2012 en 2014 bij de WK indoor brons won op de 60 meter en bij de Spelen in Londen vierde werd op de 100 meter.

"Dafne is natuurlijk een grote, sterke vrouw ", vertelt Bennema. "Zeker vergeleken met Bartoletta, die in 2012 een van de snelste starters ter wereld was. Het is fantastisch als ze op een gegeven moment tegen elkaar in het blok kunnen zitten. Dit is wat ze nodig heeft. Het geeft Dafne een onwijze impuls."

Dafne Schippers in actie tijdens haar trainingskamp in Zuid-Afrika

Schippers leert veel van Reider, die al vele sprinters en springers naar eremetaal heeft geloodst. Zo is haar houding in het blok voor verbetering vatbaar. "Als ik ga zitten, moet ik echt ontspannen, terwijl ik juist de neiging heb om het een beetje gespannen vast te houden. Dat is eigenlijk het belangrijkste, want vanuit die houding kun je makkelijk wegstarten."

Coach van het jaar

Schippers, die de wedstrijdloze weken ook benut om de nodige krachttraining te doen, kende met EK-goud op de 60 meter indoor en WK-goud en -zilver op de sprintnummers in de open lucht een topjaar. De titel 'Atlete van het Jaar' ging echter aan haar neus voorbij.

Trainer Bennema, met wie ze al sinds 2007 samenwerkt, viel wel in de prijzen. Hij werd door de IAAF, de internationale atletiekfederatie, gekozen tot 'Coach van het Jaar'. "Enorm leuk en een enorme eer", jubelt Schippers. "Hij heeft mij heel ver gekregen in de meerkamp natuurlijk en vanuit de meerkamp ook nog heel ver in de sprint. Ik denk niet dat heel veel coaches die grote stap kunnen maken. Ik ben heel blij voor hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl