De kist van Tahir Elçi werd door de straten van Diyarbakir gedragen
NOS Nieuws

Tienduizenden bij uitvaart gedode Koerdische advocaat

Tienduizenden mensen hebben in Oost-Turkije de begrafenis bijgewoond van de vermoorde Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi. Samen met Elçi werden de twee politieagenten begraven, die ook bij het vuurgevecht tussen gewapende mannen en de politie omkwamen.

Elçi werd gisteren in de stad Diyarbakir tijdens een vuurgevecht doodgeschoten, vlak nadat hij journalisten te woord had gestaan. Het is onduidelijk of de schutters het op hem hadden gemunt, of dat hij onbedoeld dodelijk is geraakt.

De advocaat moest binnenkort voor de rechter verschijnen vanwege zijn uitspraak dat de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK geen terroristische organisatie is. De Turkse autoriteiten hebben de PKK op de zwarte lijst staan.

Wapen

Premier Davutoglu maakte vanmorgen bekend dat met het wapen dat naast Elçi's lichaam is gevonden, ook de agenten zijn gedood. Hij bezwoer dat de daders zullen worden gestraft.

Maar in Koerdische kringen wordt daaraan getwijfeld. De spanning tussen de regering in Ankara en de Koerden is hoog opgelopen, en volgens de Koerden blijven misdaden tegen hen grotendeels onbestraft.

Begrafenis Koerdische advocaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl