Politieagenten botsen met klimaatactivisten in Parijs
NOS Nieuws

Politie houdt honderd klimaatactivisten aan in Parijs

De politie van Parijs heeft zo'n honderd klimaatactivisten opgepakt die waren samengekomen op de Place de la Republique in het centrum van de stad. Op het plein waar de afgelopen tijd de slachtoffers van de aanslagen werden herdacht, vond een felle confrontatie plaats tussen klimaatbetogers en de politie. Inmiddels is het plein schoongeveegd.

Toen enkele duizenden demonstranten een samenscholingsverbod negeerden en een menselijke keten vormden op de Place de la Republique, vuurde de politie traangasgranaten af om hen te verspreiden. De activisten gooiden met flessen naar de politie.

Morgen begint in de Franse hoofdstad de wereldwijde klimaatconferentie COP21, in aanwezigheid van vele staatshoofden en regeringsleiders.

Rellen in Parijs

Sinds de aanslagen in Parijs van 13 november, die aan 130 mensen het leven kostten, is de noodtoestand van kracht. Daarom hebben de autoriteiten alle demonstraties en marsen afgeblazen. Voor vandaag waren twee manifestaties gepland, op twee punten in de stad.

Als alternatief voor de bijeenkomst op de Place de la Republique staan er nu honderden paren schoenen. Alle vitale punten in de stad worden streng bewaakt.

Nadat de rust op het plein was teruggekeerd, zorgden passanten ervoor dat de bloemen bij het monument die door de chaos waren verspreid, weer een mooi eerbetoon vormden.

Schoenen in plaats van demonstranten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl