Van Rouwendaal, Schippers en Wevers
NOS SportAangepast

Wie wordt Sportvrouw van 2015?

Vorig jaar verloor Dafne Schippers de titelstrijd van Ireen Wüst. Dat gaat dit jaar niet gebeuren. Ten eerste omdat de schaatsster niet genomineerd is als Sportvrouw van het Jaar, maar ook omdat er tegelijkertijd met de opzienbarende wereldtitel van Schippers een nieuwe wereldster geboren werd.

Nog dagen nadat Schippers in Peking op de 200 meter naar WK-goud en op de 100 meter naar zilver was gesprint, bleek Nederland in de ban van de blonde Utrechtse. Met haar gouden plak werd ze de eerste Nederlandse atlete die een wereldtitel in de buitenlucht veroverde. Dat deed Schippers bovendien in een Nederlands én Europees record: 21,63 seconden.

Eerder dit jaar had de vedette van de Nederlandse atletiek al in Praag de Europese indoortitel op de 60 meter gepakt.

Sjoerd verrast sportvrouwen met nominatie

De vraag is wie Schippers dit jaar van de eretitel kan afhouden. Turnster Sanne Wevers misschien.

Op de WK in Glasgow veroverde de 24-jarige Wevers zilver op de evenwichtsbalk. In de finale moest de Nederlandse alleen de ongenaakbare titelhoudster Simone Biles voor zich dulden, waarmee Wevers een einde maakte aan de droogte voor de Nederlandse turnsters: in 2005 veroverde Suzanne Harmes als laatste vrouw een medaille op een WK.

In Glasgow zette Wevers samen met het vrouwenteam nog een historische prestatie neer. Voor het eerst sinds 1976 plaatste de Nederlandse ploeg zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen. Ook na het EK in Montpellier vertrok Wevers met een medaille in haar tas. Bij haar debuut in een EK-finale won ze brons op het onderdeel brug.

Sportvrouw van het Jaar 2015: de nominaties

Sharon van Rouwendaal is de derde genomineerde. Qua zilveren WK-medailles wint de 22-jarige zwemster het in ieder geval van Schippers en Wevers.

Bij de wereldkampioenschappen in Kazan veroverde Van Rouwendaal er drie: in het open water op de 10 kilometer en samen met Ferry Weertman en Marcel Schouten in de teamwedstrijd. En op de 400 meter vrije slag in het zwembad.

Kilometervreter Van Rouwendaal, die tijdens het WK meer dan 23 kilometer aan wedstrijden zwom, verzekerde zich in Rusland van drie tickets voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro: op de 10 kilometer en op de 400 en 800 meter op de langebaan.

Jurylid Esther Vergeer verklaart nominaties Sportgala

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl