Zalm opent de beursgang van ABN Amro ANP

ABN Amro-topman Gerrit Zalm voelt zich niet schuldig als de Staat enkele miljarden verlies lijdt vanwege de redding van zijn bank. Zalm zei in het tv-programma Buitenhof dat hij geen morele verantwoordelijkheid voelt om het resterende bedrag terug te betalen aan de belastingbetaler.

De redding van de bank, zeven jaar geleden, heeft de Staat 21,5 miljard euro gekost, aldus Zalm. Economen schatten dat bedrag overigens op 25 miljard, het CBS zelfs op 30 miljard. Op vrijdag 20 november is de eerste 20 procent van de aandelen ABN Amro naar de beurs gebracht. De rest volgt later.

"Ik ga mijn best doen om een zo hoog mogelijke opbrengst voor de aandelen te krijgen, maar het is geen kwestie van moraliteit. Er is ooit in een weekend besloten 'We gaan ABN Amro redden', daar is een bepaald bedrag voor berekend. Daarna waren er nog extra kapitaalstortingen nodig, en nu gaan we de aandelen zo goed mogelijk verkopen." 

'Geen restschuld' 

Gerekend met de introductiekoers van 17,75 euro per aandeel, betekent de verkoop van alle aandelen dat de overheid blijft zitten met een restschuld van ten minste 5 miljard euro. Maar volgens Zalm is er van een 'restschuld' geen sprake. 

"De minister was tot voor kort eigenaar van 100 procent ABN Amro. Die stukken willen we zo goed mogelijk verkopen. En als het eenmaal verkocht is, staat er een punt. Dan is het klaar."  

Overigens houdt Zalm er ook rekening mee dat de Staat geen verlies lijdt na de verkoop van alle aandelen. In een week steeg de prijs van een aandeel ABN Amro van 17,75 naar 19,65 euro. 

STER reclame