Heleen Ekker / NOS
NOS Nieuws

Streng bewaakt Parijs ontvangt wereldleiders

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Uit alle landen van de wereld komen dit weekend staatshoofden en regeringsleiders naar Parijs. Zij bezoeken morgen de officiële opening van de internationale klimaattop. Rond het conferentiecentrum in Le Bourget, een voorstad van Parijs, is de beveiliging enorm.

Straten en zelfs snelwegen rond het centrum worden afgesloten voor alle verkeer. Ongeveer 120.000 bewapende militairen en agenten houden gedurende de komende twee weken overal toezicht in het land. De klimaattop is volgens de Verenigde Naties dan ook het grootste evenement dat onder VN-vlag gehouden wordt.

Schoenen

Naar verwachting bezoeken 40.000 deelnemers de klimaatconferentie. Het zijn niet alleen onderhandelingsdelegaties die zich door Parijs begeven, ook vertegenwoordigers van bedrijven en overheden, wetenschappers en ontwikkelings- en milieuorganisaties.

AFP
Schoenen in plaats van demonstranten

In verband met de aanslagen in Parijs zijn grootschalige demonstraties verboden. Er zouden vandaag op twee pleinen in de stad betogingen zijn van honderdduizenden mensen. Nu dit verboden is, wordt naar andere vormen van protest gezocht. Zo zetten demonstranten schoenen neer op de Place de la République, als symbool voor alle mensen die daar nu niet mogen samenkomen.

Veiligheidscheck

Om het conferentiecentrum in Le Bourget binnen te komen, moeten de bezoekers door een uitgebreide veiligheidscheck. Ook zijn alle deelnemers al van tevoren intensief gescreend. Lang niet iedereen die wilde, mag ook echt komen. Zo werd 3000 journalisten de toegang ontzegd, onder wie ook meerdere uit Nederland. In het centrum wordt zelfs het drinkwater gecontroleerd op giftige stoffen.

Morgenochtend wordt de top officieel geopend. De staatshoofden en regeringsleiders zullen dan allemaal een toespraak houden. Ook premier Rutte houdt dan een speech. Vertegenwoordigers van ruim 190 landen proberen in de komende twee weken een nieuw klimaatakkoord te sluiten. De klimaattop duurt naar verwachting tot 11 december.

  • Klimaattop Parijs zwaar beveiligd
  • Heleen Ekker / NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl