Richard Dean (57) AFP

De Amerikaanse man die enkele mensen heeft doodgeschoten bij een abortuskliniek in de stad Colorado Springs lijkt dat te hebben gedaan uit protest tegen abortussen. Tijdens zijn arrestatie zei de man dat er een einde moet komen aan "het wegdoen" van baby's, melden politiebronnen aan Amerikaanse media.

Gisteren wisselde de schutter urenlang schoten met de politie bij de kliniek. Drie mensen kwamen om, onder wie een 44-jarige agent. Negen mensen raakten gewond, onder wie vijf agenten.

Motief

De politie wist de dader na vijf uur zover te krijgen zich over te geven. Het gaat om een 57-jarige man uit North Carolina, Richard Dean. Hij is in het verleden enkele keren met de politie in aanraking geweest vanwege kleine incidenten, zoals een bedreiging en het begluren van een buurvrouw. 

De burgemeester van Colorado Springs zei gisteren al dat hij vermoedde dat de dader het specifiek op de abortuskliniek had gemunt. Er zijn nog geen officiële mededelingen gedaan over het motief van Dean. 

Subsidie

Het zou gaan om de eerste dodelijke aanval op een abortuskliniek in zes jaar. De laatste keer was in 2009, toen een arts werd doodgeschoten in Kansas. 

De kliniek in Colorado Springs werd eerder dit jaar doelwit van protesten. Een anti-abortusgroep had leden van de kliniek afgeluisterd die spraken over het onttrekken van menselijk weefsel aan geaborteerde foetussen. Vertegenwoordigers van de Republikeinse Partij pleitten er daarop voor de subsidie te schrappen. 

Herdenking na schietpartij bij abortuskliniek Colorado

STER reclame