EPA
NOS Nieuws

Wu-Tang Clan verkoopt duurste album ooit

De Amerikaanse hiphopgroep Wu-Tang Clan heeft de duurste cd ter wereld verkocht. Er is maar één exemplaar van het dubbelalbum Once upon a time in Shaolin gemaakt en het mag de komende 88 jaar niet in het openbaar worden gedraaid.

Een online-veilinghuis dat gespecialiseerd is in kunst en luxegoederen heeft het album verkocht aan een anonieme verzamelaar. Hoeveel die precies voor het werk betaalde, is niet bekendgemaakt, maar het gaat om "miljoenen". Eerder liet rapper RZA al weten dat hem 5 miljoen dollar was geboden.

Het album werd tussen 2006 en 2013 opgenomen door alle overgebleven leden van de hiphopformatie. Op de cd staan 31 tracks van in totaal 128 minuten lang.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De cd werd geleverd in een gegraveerde, handgemaakte doos van zilver en nikkel. Ook zit er een manuscript bij van 174 pagina's verguld perkament, met teksten en de ontstaansgeschiedenis van de nummers. De cd wordt bovendien geleverd met zijn eigen speakers, à 55.000 dollar.

Aanzetten tot nadenken

Wu-Tang Clan wilde met het unieke album het publiek aanzetten tot nadenken over de waarde van muziek, in tijden dat bijna alles in een oogwenk gratis van het internet gedownload kan worden.

Om er zeker van te zijn dat de cd uniek blijft, zijn alle reservekopieën vernietigd. De eigenaar mag het album pas na 88 jaar openbaar maken om te voorkomen dat illegale versies gaan rondzwerven. Volgens het zakenblad Forbes was de koop al in mei afgesproken, maar werd er nog maanden aan het koopcontract gewerkt om alle voorwaarden rond te krijgen.

Hoewel dus niet bekend is gemaakt hoe duur het album precies was, was Once upon a time in Shaolin in elk geval duurder dan het vorige record: de eerste plaat van Elvis Presley. Die single werd in januari gekocht door zanger Jack White voor 300.000 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl