ANP

De Canadese VN-diplomaat Maurice Strong is op 86-jarige leeftijd overleden. Strong leidde twee belangrijke VN-conferenties over het milieu en zette het klimaat zo op de internationale agenda. Zijn dood komt kort voor de klimaatconferentie in Parijs. 

Van oorsprong was Strong zakenman in de energiesector. In 1972 leidde hij de United Nations Conference on the Human Environment. Daar werden voor het eerst internationale afspraken gemaakt over het tegengaan van milieuvervuiling. 

Afspraken over milieuschade

Het thema was in de jaren daarvoor aangesneden door de Club van Rome. Industriële vervuiling, overbevissing van de zeeën en de aantasting van de ozonlaag maakten duidelijk dat internationale actie nodig was.

In Stockholm erkenden 113 landen dat de technologische vooruitgang tot ernstige milieuvervuiling kon leiden. Afgesproken werd dat landen voortaan moesten oppassen dat ze geen milieuschade in andere landen aanrichten. 

Ook werd het VN-milieuprogramma UNEP opgericht, waar Strong de eerste directeur van werd. "Door zijn moedig leiderschap werd de Stockholm-conferentie het begin van een nieuw tijdperk van internationale klimaatdiplomatie", schrijft het UNEP in een reactie op Strongs dood.

Inspiratie

In 1992 leidde Strong de klimaatconferentie in Rio, waar nieuwe afspraken over het tegengaan van klimaatverandering werden gemaakt. Daarnaast was Strong jarenlang voorzitter van het World Economic Forum.

Strong kreeg veel internationale onderscheidingen voor zijn werk. In 2010 kreeg hij de prestigieuze Four Freedoms Award van het Roosevelt Institute uitgereikt in Middelburg.

Het UNEP hoopt dat de wereldleiders die vanaf maandag in Parijs bijeenkomen voor de klimaattop, zich zullen laten inspireren door het voorbeeld van Strong. "Hij riep wereldleiders op hun verantwoordelijkheid te nemen als rentmeesters van deze wereld. Arm en rijk, noord en zuid, oost en west moeten verenigd worden in een nieuw partnerschap dat onze gezamenlijke toekomst veiligstelt."

STER reclame