NOS

"We hebben het gehaald, er is niks misgegaan en zelfs de politie is behulpzaam." Marjan Minnesma, directeur van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, kijkt tevreden terug op The Climate Miles, een wandeltocht van ruim 550 kilometer, die 28 dagen geleden in Utrecht begon en vandaag eindigde bij de Sacré Coeur in Parijs.

In Parijs begint maandag de klimaattop, waar leiders uit de hele wereld nieuwe afspraken gaan maken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om de wereldwijde temperatuurstijging tot maximaal 2 graden Celsius te beperken.

Urgenda was initiatiefnemer van The Climate Miles, waaraan de afgelopen maand in totaal zo’n 2000 mensen hebben deelgenomen tijdens een of meerdere etappes. Vanwege de aanslagen in Parijs, twee weken geleden, haakte een aantal deelnemers af, onder wie staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu. De wandelaars kregen wel toestemming om hun tocht tot in hartje Parijs af te maken.

André Kuipers

Onder de lopers waren bekende Nederlanders, klimaatdeskundigen, ondernemers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Gast van vandaag was astronaut André Kuipers, die de laatste mijlpaal sloeg met de boodschap: "We zijn allemaal astronauten van ruimteschip aarde, laten we zuinig zijn op onze planeet."

Tijdens de wandeltocht waren er ontmoetingen tussen mensen die met oplossingen komen voor het klimaatprobleem. "Veel bedrijven laten zien dat ze energieneutraal of energiepositief willen zijn en stappen zetten om dat te bereiken", zegt Minnesma. "Als het bedrijfsleven gaat bewegen dan gebeurt het ook, ze lopen daarmee vaak ver vooruit op de overheid. En dat is hoopvol."

Minnesma verwacht niet dat de afspraken die in Parijs worden gemaakt voldoende zullen zijn om onder de 2-graden-doelstelling te blijven. "Maar wij kunnen als burgers en met het bedrijfsleven in het gat springen dat Parijs achterlaat. Met slimme oplossingen en genoeg wilskracht is er veel mogelijk."

De NPO deed afgelopen maand verslag van de tocht naar Parijs met een dagelijks 5-minuten-programma Mijlpalen voor Parijs. Vanavond is er op NPO 2 van 22.30 – 22.55 uur een extra lange uitzending over de aankomst in Parijs. Alle uitzendingen zijn hier terug te zien.

STER reclame