NOS Nieuws

'Schrikbarend beeld' over huishoudens met flinke schulden

Een op de vijf Nederlandse huishoudens heeft flinke schulden, bleek vanmorgen uit nieuwe cijfers van het ministerie van sociale zaken. Slechts een klein deel wordt bijgestaan door de professionele schuldhulpverlening. Dat is een "schrikbarend beeld" zegt Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht.

Door die fikse schulden ontstaan vaak allerlei andere problemen, bijvoorbeeld met de opvoeding of het behouden van werk. "De impact van financiële problemen is enorm", zegt Jungmann. "We weten uit onderzoek dat mensen door stress slechtere besluiten gaan nemen." De groep die niet bij de schuldhulpverlening terechtkomt, lukt het waarschijnlijk niet om zelfstandig hun problemen op te lossen.

Veel mensen met financiële problemen denken 'ik red het nog wel, ik ga heel erg mijn best doen'

Nadja Jungmann, lector schuld en incasso

"Veel mensen met financiële problemen denken 'ik red het nog wel, ik ga heel erg mijn best doen'", zegt Jungmann, "en er is een groep die niet weet dat de schuldhulpverlening bestaat". Daar komt nog bij dat het de afgelopen jaren moeilijker is geworden om in aanmerking te komen voor hulp.

Wijkteams

Gemeenten zijn strengere eisen gaan stellen aan de toelating, maar daarnaast zijn er steeds meer wijkteams opgericht die moeten helpen bij het oplossen van allerhande problemen. "Maar lang niet alle wijkteams hebben voldoende kennis om mensen met financiële problemen goed te helpen en op tijd door te sturen."

Wijkteams zijn over het algemeen samengesteld uit mensen met verschillende achtergronden, maar lang niet iedereen is opgeleid om met complexe financiële problemen om te gaan. Jungmann: "Als je nu bij een wijkteam komt, is er niet altijd de benodigde kennis aanwezig. Mensen die direct doorgestuurd zouden moeten worden naar de schuldhulpverlening, worden niet altijd doorverwezen."

Er zijn volgens Jungmann gemeenten die inmiddels flink investeren in de kennis van wijkteams, maar er is ook "een substantieel aantal gemeenten" waar ze zich zorgen over maakt.

Volle aandacht

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van sociale zaken laat weten het voorkomen van schulden en tegengaan van armoede haar volle aandacht heeft. "Daarom is hier 100 miljoen euro per jaar extra voor uitgetrokken.

Zo kunnen gemeenten meer werk maken van het voorkomen, signaleren en verhelpen van schulden. Het blijkt dat lang niet iedereen die schulden heeft naar de gemeente stapt voor hulp. Daarom is het des te belangrijker dat gemeenten er vroeg bij zijn en nog beter duidelijk maken waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning", zegt Klijnsma.

De staatssecretaris is bezig met een evaluatie van de schuldhulpverlening die voor juli volgend jaar klaar moet zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl