NOS Nieuws

Huisarrest voor 24 Franse activisten in aanloop naar klimaattop

Frankrijk heeft 24 klimaatactivisten onder huisarrest geplaatst in aanloop naar de VN-klimaattop. Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken maakt gebruik van de noodverordeningen die zijn ingevoerd na de aanslagen in Parijs.

De activisten worden verdacht van het plannen van een gewelddadig protest bij het begin van de conferentie. "Ze worden onder huisarrest geplaatst omdat ze in het verleden geweld hebben gebruikt tijdens demonstraties, en omdat ze hebben gezegd dat ze de noodtoestand niet zullen respecteren", zei Cazeneuve.

Noodtoestand

Na de aanslagen in Parijs, twee weken geleden, heeft de Franse regering de noodtoestand uitgeroepen. Publieke demonstraties zijn verboden en politie, veiligheidsdiensten en het leger hebben meer bevoegdheden.

"Deze mensen hebben niets te maken met de terroristen, maar we moeten ons helemaal focussen op de veiligheid van het Franse volk." Gewelddadige demonstraties zouden de politie afleiden van hun strijd tegen het terrorisme, zegt Cazeneuve.

De minister zei niet hoe lang het huisarrest van de activisten duurt, maar volgens Franse media zal het voor de duur van de conferentie zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl