Sharon Gesthuizen en Ron Meyer tijdens het partijcongres
NOS Nieuws

Ron Meyer nieuwe voorzitter SP

Vakbondsbestuurder Ron Meyer is tijdens het partijcongres in Utrecht verkozen tot de nieuwe voorzitter van de SP. Hij volgt Jan Marijnissen op.

Het partijbestuur gaf de voorkeur aan Ron Meyer, en daar gingen de afgevaardigde leden dus in mee. Meyer kreeg 529 van de stemmen. Zijn uitdager, Kamerlid Sharon Gesthuizen, kreeg er 370.

Meyer was hiervoor afdelingsvoorzitter van de partij in Heerlen en werkte als bestuurder voor de FNV. Nu hij de landelijke voorzitter wordt, stopt hij daarmee.

Schouder aan schouder

Meyer reageerde in zijn overwinningstoespraak op de meningsverschillen die hij in aanloop naar de verkiezingen met Gesthuizen had.

"We hebben scherpe discussies gevoerd de afgelopen maanden. Ik weet dat sommige mensen dat wel anders hadden willen hebben. Discussies die soms vlijmscherp, soms te scherp waren, maar als we straks naar buiten gaan, dan doen we dat schouder aan schouder."

Marijnissen

Jan Marijnissen nam vanochtend afscheid als voorzitter. Hij kreeg een staande ovatie van alle leden in de zaal.

Marijnissen was sinds 1988 voorzitter van de Socialistische Partij en was jarenlang de onbetwiste leider. Hij blijft nog wel betrokken bij de partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl