Nog altijd zitten veel migranten vast in Gevgelija bij de Griekse-Macedonische grens. Macedonië laat alleen nog maar vluchtelingen toe uit Syrie, Irak en Afghanistan. De rest mag niet door
Aangepast

Nieuw Calais aan Grieks-Macedonische grens

Het Macedonische leger is vandaag begonnen met het bouwen van een hek bij de grens met Griekenland. Dat gebeurt op de plaats waar vluchtelingen het land binnenkomen. Macedonië laat alleen nog Syriërs, Irakezen en Afghanen door. Die maken kans op asiel in Europa. Vluchtelingen met een andere nationaliteit worden tegengehouden, onder meer Iraniërs, Pakistanen en Bengalezen. Het leidt tot veel onrust.

Correspondent Marcel van der Steen is aan de grens in Macedonië. Vanavond in Nieuwsuur zijn reportage.

Voorzieningen

De afscheiding lijkt op het hek dat Hongarije heeft neergezet om vluchtelingen tegen te houden op de grens met Servië en Kroatië. Op de grens tussen Macedonië en Griekenland zitten al ruim een week duizend tot vijftienhonderd mensen vast in een doorgangskamp. Maar er zijn niet genoeg tenten, bedden, dekens en andere voorzieningen.

"Het is de bedoeling dat mensen daar niet langer dan vier uur verblijven", zegt correspondent Marcel van der Steen.

  • AFP
    Een vrouw en haar kinderen wachten in de stromende regen tot ze de grens over mogen
  • AFP
  • EPA
  • AFP

"Een aantal van hen is vast van plan te blijven tot de grens opengaat, maar er zijn ook mensen die in de bus terug naar Athene stappen. Die zijn de uitzichtloosheid en de regen zat en verliezen de hoop om de grens over te kunnen steken."

"Ook in Athene hebben ze weinig perspectief. Sommigen hopen daar de juiste papieren te kunnen regelen, anderen hopen er in de illegaliteit terecht te komen en te proberen op eigen houtje misschien via andere landen als Albanië of Bulgarije toch richting Duitsland te gaan."

Kleine groep

Volgens Van der Steen is een structurele oplossing niet in zicht. "De UNHCR probeert de situatie onder controle te houden, zo menselijk mogelijk te houden, de Macedonische staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in Skopje wijst vooral naar de EU."

Het gaat om een betrekkelijk kleine groep: 90 procent van de vluchtelingen die via Macedonië reizen, komt uit Syrië, Afghanistan of Irak en wordt wel doorgelaten.

28 november: Dijsselbloem houdt optie mini-Schengen open
  • Reuters
    Het Macedonische leger bouwt aan het grenshek
  • reuters

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl