Een MQ-9 Reaper, het soort onbemande toestellen dat de VS gebruikt voor aanvallen
NOS Nieuws

Somalische slachtoffers drone-aanval willen geld van Nederland

Twee Somalische nomaden die januari 2014 werden geraakt tijdens een Amerikaanse drone-aanval stappen in Nederland naar de rechter. Voor de aanval kon de VS beschikken over informatie die door Nederland werd verstrekt, zeggen hun advocaten Göran Sluiter en Liesbeth Zegveld.

Sluiter verdedigde eerder Somalische piraten en reisde daarvoor al een keer naar hoofdstad Mogadishu. "Via contacten daar kwamen wij uiteindelijk bij deze twee mannen terecht", zegt hij. Een van hen verloor bij de aanval twee van zijn dochters en moet een been missen. De ander raakte gewond. Bovendien is het grootste deel van hun vee omgekomen.

Het ministerie van Defensie in Den Haag wijst elke aansprakelijkheid van de hand. In de Volkskrant zegt het ministerie niet te weten op basis van welke informatie de VS militair in actie komt. "Dat is volstrekt ongeloofwaardig", vindt Sluiter. "Nederland weet heel goed waartoe de informatie dient die wordt verstrekt."

Medeplichtig

Dat Nederlandse inlichtingendiensten informatie delen met de VS bleek eerder al uit stukken van klokkenluider Edward Snowden. Sluiter hoopt dat Nederland daarom erkent dat het medeplichtig is en overgaat tot het uitkeren van een schadevergoeding. Die kans lijkt klein, waardoor tussenkomst van de rechter noodzakelijk wordt.

Sluiter en Zegveld kiezen voor een zaak in Nederland omdat Amerika zich in dit soort gevallen beroept op de staatsveiligheid. Een zaak in de VS maakt om die reden geen kans. De drone-aanval van vorig jaar was gericht tegen leden van de terroristische organisatie Al Shabaab.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl