Ria Stalman
NOS Sport

Andere Tijden Sport over discuswerpsters en snelheidsduivels

Andere Tijden Sport opent op vrijdag 8 januari een nieuwe winterserie van vier afleveringen met de vraag: welke drie Nederlandse atletes wonnen ooit goud op de Olympische Spelen? Fanny Blankers-Koen, Ellen van Langen en...?

De derde naam die u zoekt is Ria Stalman. Zij won op de Spelen van 1984 in Los Angeles goud op het onderdeel discuswerpen. Een medaille die altijd met argwaan is bekeken, want verschillende keren is zij beschuldigd van dopinggebruik.

In Andere Tijden Sport gaat de nu 64-jarige Stalman voor het eerst in 31 jaar terug naar het Olympisch Stadion in LA. Ze spreekt openhartig over de achterdocht en de vragen die haar al haar hele leven achtervolgen. De aflevering is te zien op vrijdag 8 januari vanaf 22.20 uur te zien op NPO 1.

Stalman wint olympisch goud in 1984
Atje Keulen-Deelstra na het halen van de wereldtitel allround in 1974

De andere drie winterafleveringen (op de zondagen 10, 17 en 24 januari) gaan over een schaatsmoeder, een snelheidsduivel en een marathonschaatser.

De triomf van een schaatsmoeder

Atje Keulen-Deelstra. De naam klinkt als het schaatsen zelf. De Friezin uit Irnsum werd begin jaren zeventig vier keer wereldkampioen allround. Ze was in de dertig en moeder van drie kinderen. De zorg voor die kinderen kwam in de wintermaanden neer op haar man Jelle en zijn ouders. Dat zorgde voor de nodige ophef in Nederland.

Onbedoeld werd 'us Atsje' een voorloper van de vrouwenemancipatie. De prestaties van Keulen-Deelstra zorgden tegelijkertijd voor ongekende vreugdetaferelen in haar geboortedorp.

Andere Tijden Sport achterhaalde veel amateurbeelden van die inhuldigingen. En exclusief voor het programma maakte de Friese zanger-componist Meindert Talma het 'Atje-lied'. De tweede ATS in de winterserie is op zondag 10 januari te zien om 22.20 uur op NPO 1.

Arie Luyendijk

Van polderjongen tot snelheidsduivel en glamourboy

Arie Luyendijk zag het in de jaren tachtig niet meer zitten. De autocoureur uit Sommelsdijk was in Europa op een dood spoor beland. "Waarom ga je het niet in Amerika proberen?", klonk het advies van zijn vader Jaap. Arie volgde het advies op en vertrok. Jaren later, in 1990, won hij de spectaculaire Indy 500, de grootste sportwedstrijd van de Verenigde Staten.

Hij groeide in Amerika uit tot een waar race-icoon. Andere Tijden Sport keerde met Luyendijk terug naar de plek waar hij zijn grootste zege boekte en een fortuin vergaarde.

Op zondag 17 januari is de aflevering te zien op NPO 1 vanaf 22.20 uur.

Een van de favorieten van de dag, Jan Roelof Kruithof

Kruithof en het wachten op de Elfstedentocht

Hij staat bekend als 'de beste schaatser op natuurijs die nooit een Elfstedentocht won'. En toch kennen weinig mensen Jan-Roelof Kruithof. Misschien wel juist omdat hij nooit de 'Tocht der Tochten' op zijn naam schreef.

Zijn pech was dat moeder natuur niet meewerkte. Na de roemruchte tocht van 1963 duurde het liefst 22 jaar voordat er weer een tocht gereden kon worden. En juist in die periode was Kruithof onoverwinnelijk. Vanaf 1974 won de oersterke architect uit Havelte liefst negen keer de Alternatieve Elfstedentocht.

Toen het er in 1985 eindelijk weer van kwam, was Kruithof inmiddels 48 jaar. Hij was over zijn hoogtepunt heen. Hij zette toch nog een keer alles op alles en hij hield lang stand in de kopgroep. Totdat hij op de lange kluunplek in Kimswerd tot twee keer toe viel. Zijn droom was teneinde.

Andere Tijden Sport over Kruithof is op zondag 24 januari vanaf 22.15 uur te zien op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl