ANP

'Dit is een sombere dag voor TSN en voor de hele sector thuiszorg'

tijd van publicatie

"Dit is een uiterst sombere dag voor TSN Thuiszorg en ook een sombere dag voor de sector", zegt directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg. TSN Thuiszorg vraagt vandaag uitstel van betaling aan.

Het grootste gedeelte van de bedrijven die dat aanvragen, gaat daarna failliet. Daardoor dreigen 12.000 werknemers op straat te komen staan.

6 euro

Volgens de directeur is het dreigende faillissement het gevolg van de bezuinigingen. Het bedrijf legt 6 euro per uur toe op zorg sinds de rechter een loonsverlaging met terugwerkende kracht terugdraaide. "Dat kunnen we niet volhouden", zegt Jongstra.

De financiële problemen gelden volgens hem niet alleen voor zijn bedrijf, maar voor de gehele sector. "Op politiek vlak is er te weinig gebeurd om het tij te keren."

Hij zegt dat het aanbieden van thuiszorg met vaste krachten onmogelijk is. Aanbieders met flexibele arbeidskrachten kunnen dat volgens hem veel goedkoper.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

TSN spreekt van 'een uiterst dramatische stap'

Tragedie

Hij is ongerust over de toekomst van de 12.000 medewerkers en 40.000 mensen die huishoudelijke zorg ontvangen. Zolang het bedrijf nog niet failliet is, blijven alle medewerkers in dienst en krijgen alle 40.000 hulpbehoevenden nog zorg.

Om te voorkomen dat het bedrijf echt failliet gaat, wil de directeur praten met de politiek in Den Haag. "Ik verwacht dat de politiek zijn verantwoordelijk neemt en deze tragedie stopt; niemand wordt er beter van als TSN Thuiszorg omvalt."

STER Reclame