ANP KIPPA
NOS Nieuws

'Fawlty Towers-hotel' gaat tegen de vlakte

Het hotel dat John Cleese inspireerde om de televisieserie Fawlty Towers te maken, wordt gesloopt. Het Gleneagles Hotel in Torquay, dat sinds januari leeg stond, is volgens de gemeente niet meer levensvatbaar en moet plaatsmaken voor seniorenwoningen.

Het Gleneagles Hotel werd beroemd toen acteur John Cleese het als inspiratie gebruikte om zijn serie Fawlty Towers te ontwikkelen. Cleese verbleef daar in 1972 met het team van Monty Python en kwam allerlei situaties tegen die hij later gebruikte in de scripts van de serie.

  • Wikimedia / M Evison CC BY-SA
    Het Gleneagles Hotel in Torquay
  • ANP Kippa
    Basil Fawlty en Manuel zijn gebaseerd op bestaande hotelmedewerkers

Hoofdpersoon Basil Fawlty zou zijn gebaseerd zijn op de man die destijds eigenaar was van het hotel in Torquay. De hoteleigenaar zou tijdens het verblijf de Monty Python-cast meerdere keren hebben beledigd. Hij zou kritiek hebben gehad op hun tafeletiquette en zelfs een tas uit het raam hebben gegooid "omdat er een bom in zou zitten".

Cleese omschreef de hoteleigenaar als "de meest wonderbaarlijk onbeschofte man" die hij ooit had ontmoet. Er zou ook een klunzige Spaanse butler hebben gewerkt in het hotel, die model stond voor het personage Manuel.

Diner

Het hotel en de stad Torquay worden ook genoemd in de serie. In aflevering twee van het eerste seizoen wordt het Fawlty Towers-hotel verbouwd. Basil verwijst zijn gasten door naar het Gleneagles Hotel voor het diner.

De "onbeschofte" hoteleigenaar verkocht het hotel in 1973 en later werd hotelketen Best Western de exploitant. Wanneer het hotel gesloopt wordt, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl