Kamp: sluiten centrales makkelijker gezegd dan gedaan

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kamp ziet niets in sluiten kolencentrales

Minister Kamp reageert sceptisch op de roep uit de Tweede Kamer om kolencentrales te sluiten. Hij omschrijft dat als "makkelijk gezegd maar minder makkelijk gedaan".

De Kamer vroeg het kabinet gisteren een plan te maken om de kolencentrales te sluiten, omdat die slecht zouden zijn voor gezondheid, milieu en klimaat.

Miljarden

Kamp benadrukt dat er miljarden zijn geïnvesteerd in kolencentrales die net dit jaar open zijn. "Als je die sluit, is duidelijk wat de financiële consequenties zijn." Verder wijst hij erop dat in kolencentrales ook biomassa wordt meegestookt. 

Volgens de minister van Economische Zaken is het juist slecht voor het milieu als Nederland zijn moderne kolencentrales sluit en in Europa dezelfde hoeveelheid elektriciteit geproduceerd blijft worden, maar dan met "vieze en verouderde centrales". 

Kernenergie

De voorstanders van sluiting van de kolencentrales verwijzen vaak naar Engeland. Ook daar is Kamp niet van onder de indruk. "Daar hebben ze inderdaad besloten om oude kolencentrales te sluiten. Die worden vervangen door kerncentrales. Ik had niet begrepen van GroenLinks en de PvdA dat ze hier kerncentrales willen gaan bouwen."

De bewindsman vindt dat de Kamer zich op het terrein van de energiepolitiek wel erg makkelijk tegen van alles keert. "Als je tegen gas uit het noorden van Noorwegen bent, uit Groningen, uit Rusland, uit kleine velden in Nederland en uit de Noordzee, en je bent ook tegen kolen, waar ben je dan eigenlijk nog voor? Hoe moeten we dan de industrie aan de gang houden en de huizen warm houden?"

STER Reclame