AFP

Op de binnenplaats van het Hôtel des Invalides in Parijs heeft Frankrijk de slachtoffers van de aanslagen op 13 november herdacht.

Nabestaanden van de slachtoffers en mensen die gewond raakten tijdens de aanslagen keken vanaf tribunes aan één kant van de binnenplaats naar de aankomst van de Franse president Hollande. Die nam plaats op een stoel voor de tribunes.  

Hollande keek en luisterde zichtbaar aangedaan naar een uitvoering van het lied Quand on n'a que l'Amour van Jacques Brel. Tijdens het optreden werden op een scherm foto's getoond van overleden slachtoffers.    

Na het muzikale deel werden op alfabetische volgorde de namen en leeftijden van de overleden slachtoffers opgenoemd. Nogmaals werd duidelijk hoeveel jonge mensen de aanslagen niet hebben overleefd. 

Fraternité

President Hollande was de enige spreker tijdens de ceremonie. "Omdat ze leefden, zijn ze gedood. Omdat ze Frankrijk waren, zijn ze gedood. Omdat ze vrijheid waren, zijn ze gedood", sprak Hollande. Hij condoleerde daarna de families en nabestaanden.

"Nadat de doden begraven zijn, zullen we de levenden herstellen", beloofde hij. "Onze vijand is de haat. Die vijand zullen we samen overwinnen. In die strijd kunnen we rekenen op onze militairen", zei Hollande over de daders. "We gaan de strijd tot het eind voeren, en we gaan winnen."

Hollande eerde de hulpverleners die tijdens en na de aanslagen de slachtoffers hielpen. Het toont volgens hem aan dat Frankrijk zal vasthouden aan de waarden waar het land voor staat. Hij wees op een van de motto's van de Franse republiek die de avond van de aanslagen duidelijk naar voren kwam; fraternité, broederschap. 

Hollande stond ook stil bij de jonge generatie die zo hard getroffen werd. "Kinderen waren ze nog, toen de Berlijnse muur viel. Maar ze hebben 9/11 meegemaakt, toen bleek dat er nieuwe gevaren waren". 

"De muziek houdt niet op", merkte Hollande op over het feit dat veel muziekliefhebbers het leven lieten die avond.

Hij eindigde zijn toespraak met een boodschap: "Ik groet deze nieuwe generatie, die getroffen is maar niet opgeeft. Ik weet zeker dat het een succesvolle generatie zal zijn. De tranen van deze generatie zijn de tranen van Frankrijk geworden." 

De herdenking eindigde met het Franse volkslied, de Marseillaise, gespeeld door het orkest van de Republikeinse Garde.

Volgens correspondent Ron Linker was er specifiek voor het Hôtel des Invalides gekozen omdat de plek goed te beveiligen is. Voor het gewone publiek was de herdenking niet toegankelijk. Daarom werd er ook op andere plekken herdacht. 

'Overal hingen Franse vlaggen'

STER reclame