Max Caldas wil in India een aantal nieuwe spelers aan het werk zien
NOS Sport

HWL mooi moment voor hockeyers om te experimenteren

Voor Oranje begint de Hockey World League in India vanmiddag (16.00 uur) waar het vorige titeltoernooi op de hockeykalender eindigde: met een wedstrijd tegen rivaal Duitsland. Het is echter maar de vraag of een herhaling van die met 6-1 gewonnen EK-finale erin zit. Zoals het ook zeker niet voor de hand liggend is dat Nederland de HWL-titel met succes zal verdedigen.

Anders dan zijn voorgangers tijdens HWL of Champions Trophy deden, grijpt bondscoach Max Caldas dit toernooi namelijk aan om te experimenteren. Vaste waarden als Robbert Kemperman, Sander de Wijn en Rogier Hofman krijgen rust, terwijl ook Bob de Voogd en Sander Baart geblesseerd thuis zijn gebleven.

De Wijn en Hofman slaan de HWL over

Natuurlijk spreekt Caldas uit voor de titel te gaan in Raipur, maar niet zonder toe te voegen dat de nadruk toch echt op de ontwikkeling van zijn spelers ligt. De HWL is dus niet meer dan een tussenstation op weg naar het hoofddoel: olympisch goud in Rio.

Dat maakt de Hockey World League evenwel niet minder interessant. Integendeel, door het ontbreken van enkele belangrijke krachten zal blijken wie er in staat zijn om dat gemis op te vangen. De spelers die daarin slagen, doen niet alleen Caldas een groot plezier, maar ook zichzelf. Een overtuigende prestatie brengt een plaats in de krappe, slechts zestien plekjes tellende, olympische selectie immers een stuk dichterbij.

Australië was vorig jaar in Den Haag op de WK met 6-1 te sterk voor Oranje

In dat licht bezien zou je Oranje na de poulewedstrijden tegen Duitsland, Argentinië en India in de knock-outfase de meest serieuze test toewensen: een duel met Australië, het land dat op hockeygebied nog steeds geldt als de norm.

Want de grootste overwinning die het Nederlands elftal in India kan halen, is dat het mag constateren dat de achterstand op de wereldkampioen toch in ieder geval voor een flink gedeelte is ingelopen sinds de pijnlijke afstraffing in de WK-finale, anderhalf jaar geleden. Als Caldas en zijn mannen in die wetenschap terugkeren, liggen ze op koers richting Rio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl