140 vragen voor de wetenschap staan in de Nationale Wetenschapsagenda
NOS Nieuws

De Wetenschapsagenda: 'Waarom doen dieren wat ze doen?'

Met welke vraagstukken moet de wetenschap de komende jaren aan de slag? Dat wordt vandaag gepresenteerd in de Nationale Wetenschapsagenda. Bijna 12.000 Nederlanders stuurden een vraag in waarvan zij vinden dat de wetenschap er een antwoord op moet geven.

140 Vraagstukken

Een team van wetenschappers bracht de 12.000 vragen terug tot 140 vraagstukken die zijn onderverdeeld in thema's als gezondheid, technologie en samenleving. Vragen die in de agenda terecht zijn gekomen, zijn bijvoorbeeld:

• Wat is de invloed van oude en nieuwe media op individu en samenleving?
• Hoe en waarom doen dieren wat ze doen?
• Hoe objectief zijn canons?
• Is er leven buiten de aarde
• Hoe ontwikkelt een bevruchte eicel zich tot een complex organisme met
verschillende gespecialiseerde weefsels en organen?
• Hoeveel mensen kan de aarde duurzaam huisvesten?
• Zwangerschap, een kind baren en de overgang: kunnen we ze beter maken?
• Wat is donkere materie en wat is donkere energie?

De leukste vraag die het niet heeft gehaald vind ik 'Kun je een kabelbaan vastmaken tussen de aarde en de maan?'.

Sanne Deurloo, hoofdredacteur Kennislink

Van de vragen die het niet hebben gehaald heeft Kennislink een boek gemaakt met de titel 'Waarom willen we alles weten?'. "Daarin worden de 25 leukste vragen beantwoord", vertelt hoofdredacteur Sanne Deurloo. "De leukste vraag vind ik 'Kun je een kabelbaan vastmaken tussen de aarde en de maan?'. Daar geven we uitgebreid antwoord op in het boek."

Wetenschapsvisie 2025

De Nationale Wetenschapsagenda is voortgekomen uit de Wetenschapsvisie 2025 van het kabinet. Het doel is dat wetenschappers, het bedrijfsleven en de maatschappij zich samen inzetten om wetenschappelijke vraagstukken die relevant zijn voor iedereen op te lossen.

De voorzitters van de Nationale Wetenschapsagenda, Alexander Rinnooy en Beatrice de Graaf, overhandigen de agenda vanmiddag aan staatssecretaris Dekker en minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl