NOS NieuwsAangepast

Poetin: gematigde oppositie Syrië wordt ontzien bij bombardementen

De Russische president Poetin zegt bereid te zijn de gematigde oppositie te ontzien bij de strijd in Syrië. De Franse president Hollande kwam met hem overeen dat de Russen alleen jihadistische groepen bombarderen.

Het is niet duidelijk of de presidenten het eens zijn over de vraag welke groepen daaronder vallen.

Frankrijk en Rusland gaan informatie uitwisselen over hun militaire acties in Syrië. "We delen informatie over wie we moeten treffen en wie niet", zei Hollande na afloop van een gesprek met Poetin in Moskou.

De Russische bombardementen op gematigde strijdgroepen en burgers waren een doorn in het oog van de door de VS geleide internationale coalitie. Die strijdgroepen vechten niet alleen tegen het regeringsleger van Assad, maar ook tegen IS en andere jihadistische groepen.

Verraad

Poetin maakte van de gelegenheid gebruik om uit te halen naar de VS. Dat land had moeten voorkomen dat NAVO-partner Turkije dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde. Turkije was een vriend, zei Poetin. Het neerhalen van het Su-24-gevechtsvliegtuig, waarbij een piloot om het leven kwam, beschouwt hij als verraad. Rusland heeft vandaag sancties aangekondigd.

Hollande noemde het neerhalen van het Russische toestel een "ernstig" en "vanzelfsprekend betreurenswaardig" incident.

Assad

Rusland en de door de VS geleide coalitie blijven het oneens over de positie van de Syrische president Assad. Poetin vindt dat alleen het Syrische volk over zijn lot kan beslissen. Ook ziet hij het Syrische leger, dat onder controle staat van Assad, als een natuurlijke bondgenoot in de strijd tegen IS. Hollande herhaalde dat er wat Frankrijk betreft voor Assad geen plaats is in het Syrië van morgen.

Na de IS-aanslagen in Parijs, op 13 november, wilde Hollande een grote internationale coalitie vormen om IS te vernietigen. Hij reisde daarvoor onder meer naar Washington en Parijs. Moskou was zijn laatste stop.

Kaart met uitleg internationale coalitie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl