De Oekraïense president komt aan bij het Catshuis ANP

President Porosjenko van Oekraïne hoopt op de solidariteit van de Nederlanders bij het aanstaande referendum over het Associatieverdrag. Bij zijn bezoek aan premier Rutte zei hij dat dat verdrag niets te maken heeft met een eventueel EU-lidmaatschap van zijn land.

"Het gaat over vrije handel en over hervormingen. Het gaat om de bescherming van de vrijheid, van de democratie. Wie is daar tegen?", zei hij.

Het is voor ons het laatste afscheid van de Sovjet-Unie, van het communisme.

Petro Porosjenko, president van Oekraïne

Nederlanders kunnen zich in april uitspreken over het Associatieverdrag in een raadgevend referendum. Premier Rutte herhaalde dat het kabinet pas een standpunt zal innemen als de uitkomst bekend is.

Volgens Porosjenko zal een eventueel 'nee' niet het einde van het verdrag betekenen. "Niemand kan ons tegenhouden. Het is voor ons het laatste afscheid van de Sovjet-Unie, van het communisme."

Sterke buur

Rutte zei dat de EU belang heeft bij een sterke buur die weerstand kan bieden aan de pogingen om de regio te destabiliseren. "Economische groei is een voorwaarde voor stabiliteit. Het Associatieverdrag kan Oekraïne daarbij helpen."

Ook Rutte benadrukte dat ratificatie van het Associatieverdrag geen aspirant-lidmaatschap betekent voor Oekraïne. "We hebben dit soort verdragen ook met landen in Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Die staan ook niet op het punt lid te worden van de EU."

STER reclame