De Russische atletiekfederatie hoopt dat de schorsing voor de Olympische Spelen wordt opgeheven.
NOS Sport

Russische atletiekfederatie accepteert schorsing

De Russische atletiekfederatie heeft de schorsing voor internationale wedstrijden geaccepteerd. De Russen zullen de straf voor grootschalig dopinggebruik niet aanvechten, zo heeft de wereldatletiekfederatie IAAF bekendgemaakt.

Het bestuur van de IAAF besloot eerder deze maand om de Russische federatie te schorsen nadat een onderzoekscommissie van het wereldantidoping-agentschap WADA een diepgewortelde cultuur van bedrog en omkoping binnen de Russische atletiek had blootgelegd.

Maatregelen verwacht

De wereldatletiekfederatie verwacht van Rusland schorsingen van de dokters, trainers en andere betrokkenen bij het dopingsysteem. Ook moeten er maatregelen genomen worden om klokkenluiders te beschermen.

Volgens de IAAF zal de Russische atletiekfederatie "volledig en actief" meewerken aan inspecties die moeten bepalen wanneer de schorsing weer kan worden opgeheven.

Rusland rekent op 3 maanden

Terwijl nog niet duidelijk is wanneer de geschorste atleten weer aan internationale competities mee mogen doen, heeft de Russische minister van Sportzaken Vitali Moetko eerder gezegd dat hij verwacht dat het maximaal drie maanden zal duren.

Moetko rekent er dan ook op dat Russische atleten gewoon aan de start verschijnen bij de Olympische Spelen in Rio volgend jaar.

IAAF-voorzitter Sebastian Coe zei na de bestuursvergadering van de IAAF dat de inspecties binnen tien dagen tot twee weken zouden kunnen beginnen, maar dat er geen deadline aan het onderzoek is gesteld.

Tijd winnen

Dat Rusland de schorsing niet aanvecht, lijkt ingegeven door een tactische reden. Een beroepsprocedure kan inclusief de gang naar het internationaal sporttribunaal CAS namelijk drie tot vier maanden duren. Als de Russische federatie dan alsnog geschorst zou worden, is er te weinig tijd om nog aan alle eisen te voldoen voor de Olympische Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl