Een Duitse Tornado op de luchtmachtbasis Trollenhagen
NOS Nieuws

Duitsland stuurt verkenningsvliegtuigen naar Syrië

Duitsland stuurt verkenningsstraaljagers naar Syrië, om te helpen in de strijd tegen IS. Dat heeft defensiewoordvoerder Henning Otte van regeringspartij CDU gezegd en het nieuws wordt volgens Duitse media bevestigd door bronnen binnen de regering.

Na de aanslagen in Parijs heeft bondskanselier Merkel Frankrijk alle ondersteuning toegezegd in de strijd tegen IS, maar het was tot nu toe onduidelijk wat die precies inhield. Nu gaat het om Tornado-straaljagers, die alleen ter verkenning ingezet zullen worden, niet om te vechten.

Peshmerga's

Naar verluidt blijft het daar niet bij. Volgens persbureau DPA wil het Duitse kabinet ook tankvliegtuigen voor straaljagers sturen en een marineschip om een Frans marineschip te beveiligen.

De steun komt boven op eerder toegezegde hulp. Zo zal Duitsland 650 militairen naar Mali sturen om het Franse leger daar te ontlasten. Ook stuurt Berlijn extra militairen naar Noord-Irak, waar de Peshmerga's worden ondersteund. Dat gebeurt vooral met opleidingen, maar ook met wapens. Er zitten nu 100 Duitse militairen en daar komen er nog 50 bij.

Islamisme

Op de toezeggingen is kritiek gekomen. Fractievoorzitter van Die Linke Bernd Riexinger vindt dat Duitsland niet mee moet doen. Hij spreekt van "militaire escalatie". Volgens hem zal dit het conflict niet oplossen en "de dynamiek in de ontwikkelingen van het militante islamisme niet stoppen". "Integendeel, Duitsland komt allen maar sterker in het vizier van deze geweldplegers."

Die Linke en die Grünen wijzen er allebei op dat er op dit moment geen VN-mandaat is voor ingrijpen in Syrië. Zij zien dat als voorwaarde om mee te doen. Ook de regeringspartij SPD is huiverig voor nieuwe missies zonder VN-mandaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl