Vladimir Poetin EPA

De relatie van Rusland met Turkije heeft een deuk opgelopen, zegt president Poetin. Hij geeft Ankara daar de schuld van. 

Poetin zei dat Turkije nog steeds geen excuses heeft aangeboden voor het neerhalen van het Russische gevechtstoestel bij de Turks-Syrische grens. Ook heeft de Turkse regering de Russen nog niet verzekerd dat de daders gestraft zullen worden. 

Premier Medvedev heeft opdracht gegeven om sancties op te stellen om de actie te vergelden. Zo worden mogelijk gezamenlijke projecten opgeschort. Ook voert Rusland beperkingen in op voedselimporten uit Turkije. 

De Russische regering denkt ook aan uit- of afstel van de geplande aanleg van de Turkstream-gasleiding naar Turkije, de beperking van de burgerluchtvaart tussen de twee landen en stopzetting van het overleg over een vrijhandelszone met Turkije.

Erdogan

De Turkse president Erdogan vindt dat Rusland "emotioneel en ongepast" reageert op het incident aan de Turks-Syrische grens. Hij doelde op het Russische voornemen om gezamenlijke economische projecten stop te zetten.

Het Russische verwijt dat Turkije olie en gas van IS heeft gekocht, viel ook verkeerd bij hem. De rijkdom en macht van IS schrijft Erdogan juist toe aan president Assad en diens bondgenoten zoals Rusland.

Volgens Erdogan moeten Rusland en Turkije om de tafel gaan zitten om na te gaan wat er gebeurd is en wat er eventueel is misgegaan, om daar lessen uit te trekken.  "Maar in plaats daarvan leggen we emotionele verklaringen af en dat is onjuist", zei Erdogan.

STER reclame