Vrouw met hoofddoek, niet de vrouw om wie het in het bericht gaat EPA

Een Franse moslima die bij haar werk in een ziekenhuis een hoofddoek wilde dragen, heeft een zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verloren. Volgens het hof had het ziekenhuis goede gronden om haar contract niet te verlengen.

De kwestie dateert van zo'n vijftien jaar geleden. De Française kreeg in december 2000 te horen dat haar werkgever, een publiek ziekenhuis in Nanterre, haar contract niet zou verlengen. Cliënten hadden geklaagd over haar weigering om haar hoofddoek af te doen. 

De vrouw voerde een reeks processen met het argument dat het besluit in strijd is met de godsdienstvrijheid. In Frankrijk wezen rechters haar eisen af en nu sluit het Europees Hof zich daarbij aan. 

Laïcité

De rechters in Straatsburg wijzen op het seculiere karakter van de Franse grondwet en de godsdienstige neutraliteit die daaruit voortvloeit, de laïcité. Patiënten hebben daarom recht op bescherming tegen religieuze beïnvloeding. Volgens het Europees Hof zijn de Franse autoriteiten niet buiten hun boekje gegaan door dit zwaarder te laten wegen dan de vrijheid van geloof. 

Frankrijk heeft de grootste moslimgemeenschap van Europa. In het land is het voor mensen die werken voor de overheid verboden om religieuze symbolen, waaronder hoofddoeken, te dragen. Dat geldt ook voor kinderen op school en ouders die bijvoorbeeld als begeleiders mee willen op schoolreisje.

STER reclame