NOS Nieuws Buitenland

Paus in Kenia voor eerste bezoek aan Afrika

Paus bezoekt Kenia

Paus Franciscus is voor zijn eerste bezoek aan Afrika aangekomen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De paus bezoekt in de komende zes dagen ook Uganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het is de eerste keer dat een paus naar een land in oorlog gaat. In de Centraal-Afrikaanse Republiek woedt al ruim twee jaar een zeer gewelddadig conflict tussen moslims en christenen.

De paus wil in Afrika een boodschap van vrede en verzoening brengen. Kenia wordt onder meer geteisterd door aanslagen van de militante moslimbeweging al-Shabaab, die begin dit jaar 150 studenten vermoordde.

In Nairobi zal Franciscus niet op het paleis van president Kenyatta dineren en verblijven, om duidelijk te maken dat hij zich met de armen identificeert. Op het programma staat onder meer een bezoek aan een sloppenwijk. Vrijdag draagt de paus de mis op in een stadion.

Veiligheid

In de drie landen zijn scherpe veiligheidsmaatregelen genomen.

Het Vaticaan ziet waarschijnlijk het meest op tegen het bezoek aan Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. De paus arriveert daar zondag. Het hoofd van de beveiliging van de paus was deze week nog in Bangui om de veiligheidsmaatregelen door te nemen. In Bangui zal Franciscus een toespraak houden in een moskee.

In het vliegtuig op weg naar Kenia werd de paus gevraagd of hij zich zorgen maakt over zijn veiligheid. "Ik ben vooral bang voor de muggen", was zijn antwoord.

STER reclame