Zwarte Piet-poppen in een HEMA-filiaal in 2013 ANP

HEMA heeft aangifte gedaan van bedreigingen tegen medewerkers. Na een bericht op Facebook over Zwarte Piet-decoratie kregen medewerkers via onder meer Facebook duizenden kwetsende reacties. 

De discussie ontstond nadat een vrouw via sociale media had gevraagd waarom er nog oude decoratie in een HEMA-filiaal in Nijverdal hing. Op een foto van haar was te zien dat de Pieten helemaal zwart waren. HEMA had juist dit najaar aangekondigd met schoorsteenpieten te werken, waarbij alleen zwarte vegen op het gezicht van Piet te zien zijn. 

HEMA heeft na het bericht de oude decoratie in Nijverdal weggehaald, maar het bericht op Facebook werd volgens het warenhuis gebruikt als platform voor een discussie over Zwarte Pieten.

'Spring voor een trein'

De vrouw die de foto plaatste, kreeg naar eigen zeggen zo'n 3000 berichten waarin ze werd uitgescholden of werd bedreigd. Tegen het AD zei ze dat haar verkrachtingen zijn toegewenst, werd aangeraden voor de trein te springen en via de schoorsteen van een crematorium zou moeten verdwijnen. 

HEMA zegt in een reactie op Facebook dat alle berichten zijn verwijderd, "omdat er een voortdurende stroom aan kwetsende berichten blijft komen". "De politie probeert uit te vinden wie er achter de bedreigingen zitten", laat HEMA weten. 

Andere winkels

Ook andere grote ketens herkennen de discussies op sociale media over Zwarte Piet. Albert Heijn laat weten dat daarbij geen sprake is van ernstige bedreigingen. Een woordvoerder zegt dat hij van ondernemers in verschillende filialen heeft gehoord dat de discussie in de winkels soms niet eens speelt. 

Een woordvoerder van Jumbo laat weten dat de discussie leeft, maar niet zo heftig als bij HEMA. 

STER reclame