Protest in Noord-Nederland tegen de CO2-opslag in lege gasvelden ANP

De groei van de CO2-uitstoot is in jaren niet zo laag geweest. In 2014 is de mondiale uitstoot van kooldioxide (CO2) door fossiele energie en industriële productie met een half procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, terwijl de economie wereldwijd met 3 procent groeide. 

Bovendien is voor het eerst sinds 1998 het energieverbruik per hoofd van de bevolking gedaald.

De gegevens staan in rapporten van het Planbureau voor de Leefomgeving en in een onderzoek van de Europese Commissie.

Vervuilers

De grootste uitstoters van CO2 zijn China, de Verenigde Staten, de Europese Unie en India. Die nemen respectievelijk 30%, 15%, 10% en 6,5% van de mondiale uitstoot voor hun rekening.

In de Europese Unie nam de uitstoot sneller dan ooit af, met ruim 5%. Dat komt onder andere door de lagere vraag naar verwarming in verband met de relatief zachte winter. 

Sinds 2012 zwakt de groei af van de mondiale uitstoot van kooldioxide. Na tien jaar met een gemiddelde groei van 4% was de groei in 2012 0,8%, in 2013 1,5% en vorig jaar nog maar 0,5%. In de recessiejaren 2008 en 2009 was de groei ook laag.

Per hoofd van de bevolking zijn de Amerikanen de grootste vervuilers. Die stoten twee keer zoveel CO2 uit als de gemiddelde Chinees of Europeaan.

NOS

STER reclame