Minister Koenders ANP

Er is geen verzoek geweest van Amerika aan Nederland om militair in te grijpen in Syrië. In een debat met de Tweede Kamer zei minister Koenders dat hij dat wel gelezen heeft in diverse media, maar dat dit niet klopt.

Zijn collega minister Hennis was in Washington om te praten met haar Amerikaanse collega Carter over de terreurbeweging Islamitische Staat. Ze spraken vooral over het belang van het gezamenlijk optreden tegen de terreurbeweging in Irak en Syrië.

Herhaalde oproep

Volgens Koenders heeft Carter in dat gesprek kenbaar gemaakt dat hij hoopt dat er zoveel mogelijk eensgezind wordt opgetreden door de coalitiegenoten, dus ook Nederland, om militair bij te dragen in Irak en Syrië. 

De minister zegt dat Nederland al eerder van die hoop in kennis was gesteld. "Het is een herhaalde oproep, die we ook kennen. Daarom is de Nederlandse regering al langer bezig om daar een eigen afweging in te maken", aldus Koenders.

Frankrijk is nu de enige Europese bondgenoot die militair optreedt in Syrië. Volgens Koenders moet Nederland zelf beslissen wat nu het meest effectief is in de strijd tegen IS.    

Koenders over Syrië

STER reclame