De Oekraïense premier Jatsenjoek, vorige week met de Noorse premier Erna Solberg EPA

Oekraïne heeft besloten geen Russisch gas meer te kopen, om niet meer afhankelijk te zijn van Rusland voor de energievoorziening. Premier Jatsenjoek heeft bekendgemaakt dat het staatsgasbedrijf Naftogaz geen zaken meer met Rusland mag doen. 

Vanochtend maakte het Russische staatsgasbedrijf Gazprom bekend dat de gasleveranties aan Oekraïne zijn stopgezet. De reden die Gazprom daarvoor opgaf, is dat Oekraïne een betalingsachterstand heeft.

De verhouding tussen de twee landen bekoelt verder door het Oekraïense besluit het luchtruim te sluiten voor alle Russische vliegtuigen. Er waren ook al geen directe vluchten meer tussen de twee landen. 

Gazprom

Gazprom deelt mee dat de gasleveranties aan de rest van Europa nu in gevaar  komen. Oekraïne is het belangrijkste doorvoerland voor Russisch gas naar Europa.

Nog vorige maand werd de gasruzie tussen de twee landen bijgelegd en werden de leveranties hervat. In de afgelopen dagen nam de spanning tussen Rusland en Oekraïne weer toe, vooral door de sabotage van hoogspanningsmasten op de Krim waardoor grote stroomstoringen ontstonden. In het besluit van Gazprom wordt daarover niet gerept.

STER reclame