EPA

Het dreigingsniveau in Brussel blijft de komende dagen nog steeds op het hoogste niveau vier, maar toch worden sommige veiligheidsmaatregelen langzaamaan bijgesteld. Zo gaan morgen de scholen en de metro weer open. Dan geldt er volgens correspondent Joris van Poppel eigenlijk een soort 'dreigingsniveau vier light'. 

Toch is het dreigingsbeeld nog niet veranderd en wordt er nog hard gezocht naar de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam. "Maar Brussel wil ook door. Ouders willen hun kinderen weer naar school brengen en winkeliers willen hun winkel weer open doen", zegt Van Poppel.

Om de veiligheid te kunnen garanderen worden er morgen 500 extra agenten ingezet. Die staan onder meer bij metrostations en scholen. Ook zijn er nog steeds veel militairen op straat. "De regering hoopt zo de veiligheid te kunnen garanderen. Maar die garantie die kun je niet krijgen, zeggen de mensen hier. Desondanks wil Brussel het gewone leven toch weer oppakken."

Een school zonder kinderen is een hele rare situatie.

Lerares Brusselse basischool

Die agenten staan onder meer bij de Brusselse basisschool De Kleurdoos, die de afgelopen dagen ook gesloten was. "Een school zonder kinderen is een hele rare situatie", zegt een lerares. "Ik mis ze ook." 

Een moeder is niet angstig dat haar kinderen morgen weer naar school kunnen. "Thuis zit je alleen maar te wachten tot er iets gebeurt. Soms hoor je helikopters en politie of het leger. Ik heb liever dat mijn kinderen hier zitten", zegt Fien Sambaer. "Ik ben ervan overtuigd dat een school een veilige omgeving is."

Brusselse scholen morgen weer open

Toch is  politiebewaking geen garantie dat er niets gebeurt, zegt schoolhoofd Lotte de Wagter. "Ik denk dat iedereen beseft dat als er een aanslag komt, een politieagent voor de deur dat niet tegen gaat houden." Haar leerkrachten zullen morgen de nodige vragen van de kinderen moeten beantwoorden. "Bij de jongsten zal dat vooral het verhaal zijn dat er boeven in Brussel zijn die we proberen pakken, maar dat is nog niet gelukt. Daarom moesten de deuren allemaal dicht."

De veiligheidsdiensten zeggen dat ze steeds dichterbij Abdeslam komen.

Joris van Poppel, correspondent

Ondertussen zoekt de Belgische politie nog steeds naar de voortvluchtige Abdeslam, die elf dagen na de aanslagen in Parijs nog steeds voortvluchtig is. "De veiligheidsdiensten zeggen dat ze steeds dichterbij komen", zegt Van Poppel. "Ze beweren dat ze hem op de hielen zitten. Ze hebben zelfs een schuilplek ontdekt afgelopen zondag bij de invallen, zeggen de diensten."

De Belgische justitie is ervan overtuigd dat Abdeslam wordt gesteund door een goed getrainde terreurcel, zegt Van Poppel. "Anders hadden we hem al lang gehad, zeggen de autoriteiten. Of dat verhaal klopt, dat weten we niet. We weten alleen dat er nu vijf mensen vastzitten als verdachte van die aanslagen. En dat die ene hoofdverdachte nog steeds spoorloos is." 

STER reclame