NAVO-chef Stoltenberg, vorige week bij een bezoek aan Boedapest
NOS Nieuws

Stoltenberg vraagt Turkije en Rusland om kalmte

Secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO heeft Turkije en Rusland opgeroepen de kalmte te bewaren na het neerschieten vanochtend van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turkse luchtmacht. Stoltenberg legde een verklaring af na afloop van een spoedbijeenkomst van de ambassadeurs bij de NAVO in Brussel.

Stoltenberg zei dat de NAVO solidair is met de lidstaat Turkije en dat uit onderzoek is gebleken dat het Russische toestel zich bevond in het Turkse luchtruim toen het werd neergehaald. Tegelijkertijd wees de NAVO-chef erop dat juist nu de-escalatie van het grootste belang is.

Na het incident is er nog geen contact geweest tussen de NAVO en Rusland, maar wel is er op hoog niveau gesproken tussen Moskou en Ankara.

Stoltenberg herhaalde de beschuldiging dat de Russen tot nu vooral doelen in Syrië aanvallen waar IS niet actief is. Dat gold ook voor het recente bombardement op gebied waar Turkmeense rebellen actief zijn. Die rebellen bestrijden het bewind van president Assad. Het Russische vliegtuig vloog ook vanochtend over dat gebied.

Erdogan

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat Turkije het volste recht heeft om op te treden tegen vliegtuigen die het Turkse luchtruim binnendringen. Hij zei dat twee vliegtuigen tien keer gewaarschuwd werden toen ze het Turkse luchtruim naderden. Eén toestel maakte rechtsomkeert maar het vliegtuig dat doorvloog werd door Turkse F-16's neergehaald.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties maakt zich grote zorgen over het incident. Hij hoopt dat een grondig onderzoek duidelijk maakt wat er precies gebeurd is. Dat onderzoek moet ook een herhaling van zo'n gebeurtenis voorkomen, zei hij.

De Turkse ambassadeur bij de VN heeft Ban en de Veiligheidsraad een rapport gestuurd met de Turkse versie van de gebeurtenissen. In het rapport staat dat twee onbekende toestellen het luchtruim naderden en in vijf minuten tijd tienmaal gewaarschuwd werden. Gedurende 17 seconden bevonden de twee toestellen zich boven Turkije. Het vliegtuig dat werd neergehaald, stortte neer aan de Syrische kant van de grens met Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl