Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever
NOS Nieuws

Kamer wil etiket voor producten alle bezette gebieden

De Tweede Kamer wil dat er etiketten komen voor producten uit elk bezet of illegaal geannexeerd gebied. Er is al zo'n etiket in aantocht voor Israëlische producten die in bezet gebied worden gemaakt, maar een groot deel van de Kamer vindt dat "niet consequent".

De Europese Unie bepaalde onlangs dat consumenten moeten kunnen zien of een product echt uit Israël komt zoals op de verpakking staat, of uit een Israëlische nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Kamer vindt dat Israël er ten onrechte wordt uitgepikt en dat mensen ook informatie moeten krijgen over bijvoorbeeld producten uit de door Marokko geannexeerde Westelijke Sahara.

Verenigde Staten

VVD, SP, CDA en D66 zeggen dat Europese consumenten niet alleen recht hebben op transparantie "maar bovenal op een etiketteringsbeleid dat consequent van aard is". Een motie daarover werd vandaag in de Kamer aangenomen.

De Europese richtlijnen voor Israëlische producten zijn omstreden. Brussel wilde die al langer, maar Israël en de Verenigde Staten gingen ervoor liggen. Deze landen vrezen dat consumenten producten van de Westelijke Jordaanoever gaan boycotten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl