NOS Nieuws

Stichting Brein schikt met ontwikkelaars Popcorn Time

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Stichting Brein (antipiraterij) heeft een schikking getroffen met twee Nederlanders die werkten aan een nieuwe versie van Popcorn Time. Dit is een programma voor het illegaal kijken van films en tv-series.

De ontwikkelaars hebben volgens Brein beloofd te stoppen met de bouw van de software. Elke dag dat ze ermee doorgaan moeten ze 2000 euro betalen. Brein zegt dat er de laatste tijd meer initiatieven zijn opgedoken om de software nieuw leven in te blazen.

Afschrikken

De twee ontwikkelaars plaatsten volgens Brein hun bevindingen op Github, een openbare website waar samen kan worden gewerkt aan de ontwikkeling van software en deelden nieuws over de ontwikkeling op internetforum Reddit.

Of de schikking die Brein nu heeft getroffen veel effect heeft is de vraag. Op Github zijn meer dan 100 andere Popcorn Time-projecten te vinden. "Het is een signaal aan Nederlandse ontwikkelaars dat wat hier gebeurde niet oké is", zegt directeur Tim Kuik in een reactie. Brein kan niet achter buitenlandse ontwikkelaars aan; dat zullen de buitenlandse varianten van Brein moeten doen, zegt hij.

Of er meer aan Popcorn Time-gerelateerde schikkingen zullen volgen kon Kuik niet zeggen.

Kat-en-muisspel

Er wordt al meer dan een jaar met man en macht geprobeerd om Popcorn Time voor altijd op zwart te zetten. Zo is de belangrijkste website, popcorntime.io, uit de lucht gehaald na een uitspraak van Amerikaanse rechters. Toch is het nog niet gelukt om de dienst helemaal uit te schakelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl