Besmette malariamuggen

Gemuteerde mug moet malaria bestrijden

Amerikaanse onderzoekers hebben een muggensoort zodanig gemuteerd dat die geen malaria meer kan doorgeven. Ze hopen hiermee een nieuw wapen te hebben ontwikkeld in de strijd tegen malaria, een van de dodelijkste ziekten ter wereld.

De onderzoekers van de universiteit van Californië voorzagen muggen van een aangepast gen dat ze resistent maakte tegen malaria. Bovendien bleek die eigenschap erfelijk: 99,5 procent van de nakomelingen van de gemuteerde muggen was ook immuun.

De hoop is dat de ontdekking leidt tot een muggenpopulatie waarin de malariaparasiet niet kan overleven en dus ook niet meer wordt overgedragen van mens tot mens. De ziekte kost nu jaarlijks naar schatting 500.000 mensen het leven.

India

De wetenschappers wijzen er wel op dat ze alleen onderzoek hebben gedaan bij de muggensoort anopheles stephensi, die in India voorkomt. Verder onderzoek zou moeten uitwijzen of de methode ook aanslaat bij bijvoorbeeld Afrikaanse muggen.

De Amerikaanse onderzoekers verwachten dat hun vondst niet voldoende is om malaria geheel uit te roeien. Daarvoor blijven medicijnen, klamboes en andere preventieve maatregelen nodig, benadrukken ze.

Andere ziekten

De Nederlandse malariamug-expert Bart Knols vindt het een mooi onderzoeksresultaat, maar waarschuwt voor te hoge verwachtingen. "In Afrika zijn er veel meer muggensoorten, en juist daar is het probleem het grootst", zegt hij. "Het gaat nog een hele klus worden om alle soorten die daar rondvliegen genetisch te modificeren."

Knols wijst er bovendien op dat muggen ook andere ziekten dan malaria kunnen overbrengen. Hij gelooft dan ook meer in het bestrijden van de mug, in plaats van genetische modificatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl