ANP
NOS Nieuws

OM wil meer controle op drugs in post

Het Openbaar Ministerie wil dat poststukken naar het buitenland beter worden gecontroleerd op wapens en drugs. Steeds vaker stuiten de autoriteiten op buitenlandse luchthavens op illegale goederen in pakketjes en brieven uit Nederland.

Vooral de handel in synthetische drugs verloopt geregeld via de post. Belangrijke afzetmarkten zijn Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, maar ook landen verder weg zijn populaire bestemmingen. De autoriteiten in Australië wantrouwen inmiddels alle post uit Nederland: elk Nederlands pakketje wordt uit voorzorg gecontroleerd.

Om de illegale handel te voorkomen, moeten volgens het OM meer afspraken worden gemaakt tussen de douane en postbedrijven. Zo moeten ze drugshonden effectiever inzetten, zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket.

Marktplaatsen

De goederen worden veelal verhandeld via illegale marktplaatsen op internet, waar mensen anoniem zijn. Niet alleen drugs en wapens, maar ook kinderporno en organen zijn er populaire handelswaar.

De aanpak van deze marktplaatsen verloopt in internationaal verband. Geregeld leidt dit tot resultaten, zegt het OM. Zo ontmantelde de FBI de afgelopen jaren de websites Silk Road 1 en 2, waar veel dealers uit Nederland actief waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl