Ted-Jan Bloemen (r) krijgt felicitaties van coach Bart Schouten (l) Pro Shots

De meest besproken man van het afgelopen schaatsweekend was Ted-Jan Bloemen. De schaatser, die tegenwoordig voor Canada uitkomt, verpulverde het wereldrecord van Sven Kramer op de 10.000 meter in Salt Lake City. Zijn coach Bart Schouten is niet verbaasd.

"De laatste vier maanden rijdt hij al ontzettend hard, dus we zagen dit wel een beetje aankomen", vertelt de Nederlander Schouten in NOS Langs de Lijn. Volgens hem heeft de vorm van Bloemen alles te maken met zijn keuze om richting Canada te komen.

Trainer Schouten: dachten dat Kramer en Bergsma het record zouden afpakken

"Het is een heel goed van hem geweest om te kiezen voor stabiliteit hier. Hij wist dat hij in de kernploeg zou komen en vier jaar de tijd zou krijgen om toe te werken naar de Olympische Spelen. Dat heeft hem rust gegeven", vertelt de trainer.

Teamgevoel

Wat opviel tijdens de indrukwekkende rit van Bloemen, waren de massale aanmoedigingen van zijn Canadese teamgenoten. "Na de Spelen van Sotsji hebben wij er bewust voor gekozen om het team centraal te stellen", aldus Schouten.  

Hij legt uit: "We probeerden in de zomer zo veel mogelijk trainingen gezamenlijk te doen, om een echt teamgevoel te creëren. Ik denk dat je daar de weerslag van zag."

WK allround

Bloemen gaat het dit seizoen niet alleen als stayer proberen, hoogstwaarschijnlijk is hij ook te bewonderen op het WK allround, op 5 en 6 maart in Berlijn. "Daar kan hij meedoen om het podium", denkt zijn coach. 

STER reclame