AFP

De inwoners van Brussel hebben begrip voor de ingrijpende maatregelen die de Belgische regering neemt vanwege de terreurdreiging. "De mensen hier vinden het logisch dat de winkels en de scholen gesloten zijn", zegt correspondent Joris van Poppel. "Niemand die ik spreek zegt dat de regering overdrijft."

Sinds zaterdag is het hoogste dreigingsniveau van kracht in de Belgische hoofdstad. De autoriteiten zeggen dat er zeer concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag in Brussel. "Die serieuze woorden van de regering hebben de mensen bang gemaakt."

Die angst is terug te zien in het straatbeeld, zegt Van Poppel. "Je ziet veel minder mensen op straat. Er komen bijna geen mensen meer naar het centrum. In de straten waar het normaal gesproken in de namiddag heel druk is, rijdt het verkeer nu heel makkelijk door. Het lijkt wel alsof het weekend is."

Abdeslam

Gisteravond en vandaag werden invallen gedaan in huizen in Brussel en Luik. Er werden 21 mensen aangehouden, maar Salah Abdeslam, de voortvluchtige medeplichtige aan de aanslagen in Parijs, zat daar niet tussen. De autoriteiten vermoeden dat hij zich in Brussel schuilhoudt.

Sinds vanmiddag 15.30 uur overlegt de Nationale Veiligheidsraad van België over het dreigingsniveau. "Gisteren is er ook gesproken en toen duurde dat uren. Het is nogal een besluit natuurlijk. Ze kunnen het niet maken om het dreigingsniveau te verlagen terwijl Abdeslam nog niet is opgepakt. Maar als ze het hoogste niveau in stand houden, wordt morgen weer de halve stad afgesloten. Dat heeft op termijn catastrofale gevolgen voor een stad als Brussel."

STER reclame