Twee kno-artsen UMC met verlof na Zembla-uitzending

tijd van publicatie
ANP

Twee kno-specialisten van het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn met verlof gestuurd. Het zijn het hoofd van de afdeling en een chirurg die betrokken zou zijn geweest bij twee dodelijke incidenten die niet zijn doorgegeven aan de inspectie.

De incidenten werden onthuld in een tv-uitzending van Zembla. Oud-specialisten van de Utrechtse kno-afdeling vertelden dat er medische fouten zijn verdoezeld en dat er een angstcultuur heerst. Ze zeiden dat daardoor de gezondheid van patiënten in gevaar komt.

Naar aanleiding van de uitzending besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) extra onderzoek te doen naar de keel-, neus- en oorafdeling van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Halsslagader

Uit de reportage bleek onder meer dat de betrokken chirurg tijdens een operatie per ongeluk de halsslagader van zijn patiënt had doorgesneden waardoor deze doodbloedde. 

In het dossier van de patiënt stond dat de lijkschouwer na overleg met het ziekenhuis had verklaard dat die patiënt een natuurlijke dood was gestorven. Maar de gemeentelijk lijkschouwer zei in Zembla dat er nooit een lijkschouwer naar het lichaam heeft gekeken.

Het afdelingshoofd had volgens de uitzending een autoritaire managementstijl waardoor artsen en arts-assistenten fouten niet meer durfden te melden.  

Het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is nog niet afgerond. 

STER Reclame