De gezochte Salah Abdeslam AFP

De Belgische en Franse justitie jagen al dagen op hem: de voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam. Zijn naam domineert het nieuws. Wat is er bekend over de man die medeverantwoordelijk zou zijn voor de aanslagen in Parijs tien dagen geleden?

Abdeslam werd geboren op 15 september 1989 in Brussel en groeide op in de gemeente Molenbeek, waar de afgelopen week al meerdere anti-terreuracties zijn gehouden

Zijn broer Mohamed riep de 26-jarige Abdeslam gisteren op zich over te geven. "Hij moet zich overgeven, zodat hij antwoorden kan geven aan ons, zijn familie, maar ook aan de families van de slachtoffers", zei hij in een interview op de Belgische televisie. 

Ook zijn andere broer Brahim was bij de aanslagen betrokken. Hij blies zichzelf op bij een café. Mohamed denkt dat Abdeslam waarschijnlijk op het laatste moment heeft besloten zichzelf niet op te blazen.

Drank en drugs

De uitspraken van zijn broer Mohamed komen op een moment dat er volop wordt gespeculeerd over de handel en wandel van Abdeslam. Zo zou hij niet vies zijn van drank, sigaretten en cannabis. Veel tijd besteedde hij aan het spelen op zijn Playstation, zegt onder meer de Daily Mail

De Amerikaanse nieuwszender ABC News meldt op basis van gesprekken met oud-collega's dat hij ongeveer een jaar werkte bij het Belgische vervoerbedrijf STIB in Brussel. Hij werd ontslagen omdat hij meer dan eens niet kwam opdagen. Sinds die tijd zou hij werkloos zijn geweest. Vrienden zeggen tegen ABC News dat ze hem tien dagen voor de aanslagen nog op een huisfeestje hadden gezien.

Homobar

Ook werd hij vaker in Brusselse homocafés gezien, vertelt een barman van een club aan de Britse krant de Sunday Times. De eigenaar heeft volgens de krant bewakingsbeelden van zijn bar overhandigd aan de politie. Bargangers hielden hem voor een schandknaap. 

IS, de terreurorganisatie die claimt achter de aanslagen te zitten, heeft juist geregeld beelden verspreid waarop te zien is hoe homo's worden vermoord vanwege hun geaardheid.

Geradicaliseerd

Het afgelopen half jaar zouden de broers meer met het geloof bezig zijn geweest, maar de familie vond dat niet opvallend. "Wanneer je broer begint te bidden, of zegt dat hij is gestopt met drinken, is dat een radicale verandering? Voor ons leek het erop dat ze rustiger werden en serieuzer met hun religie bezig waren", zei zijn broer Mohamed. Hij had geen aanwijzingen dat zijn broer radicaliseerde.

Abdeslam werd in de gaten gehouden door de Belgische veiligheidsdiensten, maar de familie heeft daar nooit iets van gemerkt.

Broer van terroristen Parijs geeft interview

Ondertussen is er meer duidelijkheid over zijn aandeel in de aanslagen. Er zijn aanwijzingen dat hij de logistiek heeft geregeld. Zo zijn er twee auto's op zijn naam gehuurd en is zijn creditcard gebruikt bij het boeken van appartementen en hotelkamers. 

In de verklaring waarin IS de aanslagen opeiste, wordt gesproken van een aanslag in het 18e arrondissement. Die aanslag is er nooit geweest, maar er is wel een auto in de buurt gevonden. Het is ook bekend dat Abdeslam daar in de buurt is geweest. 

De Franse justitie vraagt zich nu af of het plan daar is misgegaan, zegt correspondent Ron Linker. "Ging zijn bomgordel niet af of raakte hij in paniek? Hoe dan ook, justitie wil hem graag hebben."

Klopjacht

Een paar uur na de aanslagen wist Abdeslam te ontkomen en is waarschijnlijk naar België gevlucht, waar een klopjacht op hem is geopend. Tijdens die vlucht droeg hij vermoedelijk een bomvest, meldt persbureau Belga op basis van een verklaring van een van de mannen die hem van Parijs naar Brussel zouden hebben gereden. 

Tijdens die vlucht werd de auto waarin de mannen zaten aangehouden bij de grens met België, verklaarden Franse functionarissen tegenover persbureau AP. Toen zou al bekend zijn geweest dat hij de auto had gehuurd die gebruikt was door de zelfmoordterroristen in Parijs. Hoewel zijn naam al bij de politie bekend was, liet de politie hem toch gaan nadat zijn identiteitskaart was gecontroleerd.

NOS / Els Engel

STER reclame